Friday, January 22, 2010

Sinar Harian 22/01/10

41 ceburi tanaman jagung manis 929

TANAH MERAH - Seramai 41 petani di bawah seliaan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) jajahan Tanah Merah, menyertai projek tanaman jagung manis 929 yang diusahakan di tanah seluas 53 ekar.

Tanaman jagung manis gred 929 ini, mendapat sambutan yang menggalakkan daripada petani berbanding dengan tanaman jagung manis 969 kerana rasanya yang lebih manis dan buahnya yang lebih besar, berbanding projek tanaman jagung terdahulu yang disertai oleh 21 petani.

Pengurus Pembangunan Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Tanah Merah, Mokhtar Yusoff berkata, jika pada projek jagung 969 petani mengusahakan tanaman terbabit di Kampung Paloh kini projek tanaman jagung benih ini diusahakan di Kenerak.

“Dalam projek tanaman jagung pada kali ini, petani amat yakin dan percaya dengan tanaman berkenaan boleh menambahkan hasil dan pendapatan kerana permintaan yang menggalakkan.

“Diharapkan agar projek tanaman jagung benih 929 ini, dapat dimajukan ke peringkat seterusnya dengan sambutan yang baik di pasaran,” katanya kepada Sinar Harian.

Salah seorang petani yang mengusahakan tanaman ini, Abdullah Zawawi Mat Zain, memperoleh pendapatan yang diperoleh hampir RM3,200 untuk tanaman jagung ini untuk seekar tanah yang diusahakan dengan tanaman jagung itu.

“Jika tanaman jagung manis terdahulu, pendapatan hanya mencecah RM800 hingga RM1,000, namun jagung gred ini lebih baik dan hasil pun lebih lumayan.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak LPP yang banyak membantu kami mengajar cara-cara penanaman jagung jenis ini yang mendatangkan hasil yang menguntungkan,” katanya.

Sementara itu Mokhtar berkata, musim keempat tanaman ini mula ditanam bermula semalam 21 Mac dan mengambil masa dua bulan serta boleh dituai hasilnya pada 21 Mac ini.

“LPP memberi galakan kepada petani dengan dengan menyediakan benih, racun baja dan memastikan sistem pengairan yang baik di kawasan tapak tanaman ini.

“Dengan keuntungan yang diperoleh petani, RM600 akan disumbangkan kepada tabung di bawah LPP untuk pusingan bagi mengusahakan tanaman jagung ini untuk musim seterusnya," katanya.

"Kito Anok Kusia"
Anak Kusial, Perantau Kusial, ISVKB,ISPKB,Sri Guillemard & PKB

No comments:

 

Free shoutbox @ ShoutMix